Vi är väldigt glada för vårt soprum och vi försöker hålla det i ett skick som är hygiensiskt och trevligt. Men vi inser att en liten del av oss inte har det helt lätt med hur våra sopor ska sorteras och behöver lite hjälp på traven med att förstå.


Några grundläggande regler med sopsortering:

Restavfall är det som inte kan sorteras bland de andra fraktionerna. Ska förpackas i soppåsar för hushållsopor inte i sopsäckar.

  • Glas avser förpackningar. Glasflaskor är ok men inte dricksglas eller vasar eftersom de inte är några förpackningerar och innehåller för mycket bly och fördärvar återvinningen.
  • Plåt avser förpackningar. Korkar och metallburkar. Inte ugnsplåtar eller stekpannor som ska köras till Återvinningen eller kastas i Grovsopscontainern när vi har den.
  • Tidningar är enbart tidningar och reklamblad utan plastomslag.
  • Kartong, självklart så klart men de ska göras platta.
  • Hårdplast är tex förpackningar för tex hårshampo, ketchupflaskor osv. Inte plastkrukor till växter som sorteras som Restavfall i hushållspåse.

Stor mängd sopor?

Dessutom har vi kryddat detta regelverk med några egna regler i vårt soprum och det är om man har mycket sopor. Man har kanske köpt en ny TV eller nya inredningsdetaljer som genererar mycket sopor. Då är det inte ok att fylla upp våra behållare med denna extra ordinära mängd eftersom de andra 66 hushållen då inte får plats med sina sopor.


Tips:

  1. Läs på den uppsatta informationen på väggarna – nära till hands.
  2. Läs sammanfattande text på tre sidor från NSR – var som helst.
  3. Följ utvecklingen på vår – hittills inte någon munter läsning.

4. Informationen finns även på hemsidan: